El mal de cap, un dolor comú?

La cefalea, o més conegudament com a mal de cap, el dolor per mal de cap, segurament sigui un dels dolors i problemes de salut més habituals, freqüents, i que acostumem a considerar com a normals. Per aquest motiu no en donem major importància i ràpidament l’alleugerim amb algun medicament d’ús comú i de compra a la farmàcia com l’ibuprofè. Però… i si va més enllà? Caldrà veure si es tracta d’una cefalea primària o secundària.

Quins tipus de mal de cap hi ha?

Com a tot, hi ha varietat i diversos tipus de mals de cap. Quan parlem de cefalea primària o secundària ens centrem en la diferència sobre si es produeix de forma independent respecte altres afeccions concretes o si és una causa secundària provocada per una altra malaltia.

Cefalees primàries

-Cefalea tensional: La cefalea o mal de cap més comú és la cefalea tensional. Parlem d’aquell mal de cap que es produeix a la part posterior del coll i s’estén als dos costats del cap a mode de compressió, i que ve ocasionat per una tensió muscular que pot ocasionar-se a les espatlles, el coll, la mandíbula, el cuir cabellut… Per exemple per una mala postura física, tot i que també a causa de l’estrès psicològic i/o emocional, la depressió, l’ansietat, la falta de son, mala alimentació, deshidratació, un traumatisme cranial o altres causes que desencadenen en contracció dels músculs. -La migranya: una de les altres cefalees més patides són les migranyes que suposa dolors de cap forts i molt intensos, i s’acompanya d’altres símptomes com batec o pulsació a la zona del dolor, nàusees, vòmits, molèstia a la llum i/o el so, distorsió de la vista, mareig, etc. Pot tenir una durada entre 3 hores i fins a 4 dies, i en cas de mantenir-se 15 dies durant 3 mesos estaríem parlant de migranya crònica. -La cefalea arraïmada o de tipus clúster seria la que es dóna per dolor de cap intens provocat i concentrar entorn d’un dels dos ulls, i de vegades junt amb congestió nasal i/o llagrimeig. -Cefalea de rebot és aquella que es produeix com a rebot i causa del consum d’altres medicaments, com el consum excessiu d’analgèsics.

Cefalees secundàries

Aquests mals de cap sorgeixen com a causa secundària per culpa d’una malaltia, d’una lesió o d’una infecció com per exemple la punció lumbar, la meningitis, els tumors cerebrals, traumatismes cranials, infeccions dels sinus o periodontals i al·lèrgies. També poden ser efecte secundari de certes medicacions i en el cas de les dones els canvis hormonals. D’entre les secundàries més tractades a Clínica del Dolor s’hi troba la cefalea d’origen cervical, o cefalees cervicongèniques que es produeixen per degeneració de les articulacions entre les primeres vèrtebres cervicals.

Tractaments per al dolor de mal de cap

Hauràs arribat a aquest punt de l’article donat que el dolor ja el coneixes i pateixes i vols saber quin tractament i solució t’oferim des de Clínica del Dolor oi? Si parlem de mals de cap, cefalees primàries, tal com hem assenyalat, els medicaments és el tractament habitual tot i que no s’ha d’abusar donat que un ús habitual fa perdre la seva eficàcia i es converteix en un component addictiu i necessari per al cos qui pot generar el dolor per adquirir-lo. Si ens trobem amb cefalees secundàries hi ha tractaments diversos i intervencions Per això és important que abans de tot ens visitis i examinem el teu cas. Entre les opcions hi ha les injeccions de botox per paralitzar el múscul, el bloqueix del nervi occipital per injecció d’anestèsic, o la radiofreqüència mitjançant la inserció d’agulles a les articulacions de la columna cervical. I quin és el teu cas? Què és el més convenient?

>Contacta i demana una cita amb Clínica del Dolor Tarragona<