Tractament de la migranya amb toxina botulínica

Recentment, la Unió Europea ha aprovat l’administració de toxina botulínica tipus A (TXA) per al tractament de la migranya crònica refractaria.

La toxina botulínica té efectes analgèsics independents dels efectes relaxants musculars i s’ha demostrat que inhibeix importants neuropèptids nociceptius.

Quines son les principals indicacions de la toxina botulínica?

La principal indicació és per a la contractura crònica i refractaria, per al tractament convencional amb relaxants musculars, i altres tècniques de fisioteràpia (com la punció seca). Aquests efectes són els que van suggerir la possibilitat d’aplicar-la en el tractament de la migranya crònica refractaria unilateral, amb zones d’al·lodínia (sensibilitat augmentada a estímuls que habitualment no causarien dolor) i amb hipersensibilitat a la pressió muscular.

Aquest tractament també es pot aplicar per alleugerir el dolor d’altres formes de migranya crònica, com és la migranya episòdica (el pacient té crisis freqüents durant 8 dies o més al mes i durant els últims 3 mesos).

Com es realitza el tractament amb la toxina botulínica?

El tractament de la migranya crònica amb TXA (toxina botulínica A) es realitza de forma ambulatòria, sense necessitat de sedació del pacient. Aquest es pot asseure o estirar a la llitera. La toxina es dilueix en una xeringa de 2 ml per administrar la dosis amb una punció subcutània. S’administren un total de 10 punts repartits entre la part posterior (trapezi, elevador de l’escàpula), temporal, frontal i muscle corrugador.

Què he d'esperar després de la injecció de toxina botulínica?

L’inici dels efectes comencen a la primera setmana, i pot durar entre 5-6 mesos. El pacient pot notar que el seu “mal de cap” ha disminuït, que les freqüències de l’episodi o crisis han disminuït, i també la intensitat de les crisis.

Quins són els riscos i efectes secundaris de la toxina botulínica?

L’efecte secundari més comú és el dolor al punt de punció. Aquest efecte pot desaparèixer després d’unes hores. Pot aparèixer un quadre de febrícula amb signes de refredat entre el 3-5 dies després de l’aplicació de la TXA, que respon al tractament amb antigripals.

Quina és la taxa d'èxit del tractament amb toxina botulínica?

Els resultats es troben entre les 15 setmanes i els 5 mesos. La durada del tractament determina la periodicitat d’aquest, i es pot tornar a repetir el tractament al 5-6 mesos de la seva administració.