Artrosis i Osteoartritis: Dolor Articular

El dolor articular està provocat per l’artrosi i osteroartritis. En els darrers anys, es denota un increment d’aquest tipus de patologies degut a l’augment de les activitats esportives entre la població, però sobretot està estretament relacionat amb l’envelliment de la població. Aquesta causa comporta un augment de la prevalença de lesions de l’aparell locomotor. Així, són freqüents lesions articulars, però també musculars i estructures periarticulars com tendons, lligaments, èntesi, fàscies i aponeurosis.
Quins són els símptomes?

Els pacients amb artrosi solen patir dolor articular de tipus mecànic, debilitat periarticular. Amb el pas del temps, també pateixen deteriorament funcional i inestabilitat articular. L’inici d’aquesta patologia pot ser insidiós, amb episodis que augmenten amb freqüència i durada, fins que el dolor pot ser pràcticament continu.

El dolor de l’articulació pot aparèixer en repòs i també a la nit.

Com es diagnostica?

El diagnosi és bàsicament clínic i radiològic (radiologia simple) i també la ressonància magnètic nuclear que ens quantifica de forma sensible la pèrdua del cartílag en l’artrosi.

Artrosi de genoll

El genoll és la major articulació sinovial (que limita l’articulació) del cos humà. El dolor articular al genoll s’anomena gonàlgia, i aquesta patologia esdevé prevalent entre adults majors de 45 anys.

Quins són els tractaments?

-Fisioteràpia: Encaminats a l’Enfortiment de quàdriceps i isquiotibials. -Intervencionista Radiofreqüència Polsada o tèrmica dels nervis geniculats del genoll mitjançant ecografia -Radiofreqüència Polsada del nervi safè intern i obturador Infiltracions amb corticoides intraarticulars -Infiltraciones d’àcid hialurònic intraarticular -Medicina regenerativa: -Infiltracions de factors de creixement (PRP) o cèl·lules mare derivades de la medul·la òssia.
Dolor de maluc o Coxàlgia

El dolor de l’articulació del maluc sol afectar a l’engonal, o a la cara anterior de la cuixa fins al genoll. El dolor no sempre està ben localitzat i pot irradiar cap a la cama per la cara lateral o posterior, confonent-se en ocasions amb radiculàlgia (ciàtica). El dolor de maluc sol empitjorar a l’anar a dormir.

Les causes de dolor són múltiples degut a la càrrega mecànica continuada que suporta la cadera. No obstant, entre les causes més freqüents hi ha els espasmes del psoes (hematomes, abscessos …), les bursitis (trocantèria, ileopectínea …), artrosi de maluc (de causa degenerativa).

Quins són els tractaments?

-Fisioteràpia

-Intervencionisme

– Anestèsics infiltració intraraticular o peritrocanterea (en Cas de DPT) amb corticoides.

-Infiltracions d’àcid Hialurònic intraarticular.

-Radiofreqüència Polsada dels nervis femoral i obturador

-Medicina regenerativa

-Infiltració de factors de creixement PRP (plasma ric en plaquetes) o de cèl·lules mare de medul·la òssia

Dolor d'espatlla

L’espatlla és l’articulació amb major mobilitat del cos humà, però també la més inestable. Les causes més freqüents per patir dolor d’espatlla són:

Intraarticular

– Periarticulars: Tendinitis o trencament del manegot dels rotatoris o del bíceps, artritis acromioclavicular, bursitis subacromial.

Articulars: Espatlla congelat, artritis inflamatòria, artritis sèptica, artritis microcristal·lina, luxacions, etc.

-Óssia: Malaltia de Paget, traumatismes, necrosi avascular, neoplàsies.

-Extraarticulars

Tumor De Pancoast, TEP.

-Cardíaques

-Vasculars

Quins són els tractaments?

-Fisioteràpia: Sobretot en la malaltia del manegot dels rotatoris. -Intervencionisme: Infiltració intraarticular amb anestèsics locals i corticoides tant a l’espai subacromial, acromioclavicular o glenohumeral. Tenen poca efectivitat. La indicació més eficient és quan hi ha un “espatlla congelat” per capsulitis adhesiva. -Bloqueig del nervi supraescapular: mitjançant infiltració amb anestèsic local i corticoide. -Quirúrgic: En cas d’inestabilitat. -Medicina regenerativa amb factors de creixement (PRP), SVF (fracció estromal vascular) o stem cells. Sempre administrada sota control ecogràfic.