Injecció epidural de corticoides

S’utilitzen per tractar el dolor generat en estructures de la columna cervical, dorsal i lumbar en combinació amb medicaments, la teràpia física i d’altres estratègies de tractament del dolor.

Quin és el propòsit?

El propòsit de la injecció epidural d’esteroides és reduir la inflamació associada a la irritació dels nervis espinals, dipositant els corticoides el més a prop possible dels nervis afectats amb les dosis mínimes per evitar efectes indesitjables dels corticoides.

Amb quines condicions?

Els corticoesteroides són eficaços en la reducció del dolor per als pacients amb radiculopatia, principalment en la “lumbociàtica” associada a l’hernia discal.

També s’utilitzen per tractar el dolor, que es produeix a causa de la malaltia degenerativa del disc, en l’estenosi de canal espinal i en el Sd de Cirurgia d’esquena fallida. El metge pot administrar més d’una injecció per reduir el dolor, i vigilarà atentament la resposta abans de la segona i tercera injecció. Les injeccions es realitzen separades una o dues setmanes.

Com es realitza?

La injecció epidural d’esteroides es realitzarà al quiròfan. Prèviament a la injecció se li  connectaran dispositius per avaluar i controlar el nivell d’oxigen, la freqüència del pols i sovint la pressió arterial. Es col·locarà una via intravenosa per administrar sedació. Es netejarà la seva esquena amb una solució antisèptica, i s’adormirà amb un anestèsic local la pell i teixits exteriors.

Per assegurar la situació adequada de l’agulla a l’espai epidural el metge utilitza la guia de rajos x, l’ecografia o ambdós a la vegada. Una vegada localitzat l’espai epidural s’injecta un contrast iodat per evitar la injecció intravascular i tot seguit el corticoide.

Què puc esperar després del procediment?

Una vegada que es retira l’agulla i s’aplica un embenat, una infermera controlarà l’evolució aproximadament durant 15-30 minuts. No se li permet conduir després de l’ESI i ha de descansar la resta del dia. Utilitzi una bossa de gel per alleujar qualsevol tipus de dolor que experimenti.

Són efectives?

S’augmenta l’eficàcia quan el tractament s’utilitza en les primeres setmanes després de l’aparició del dolor.

Els investigadors assenyalen que les injeccions epidurals d’esteroides són una alternativa segura a la cirurgia en molts casos.