La Medicina Regenerativa

La medicina regenerativa és un camp emergent i innovador que serveix per a la recuperació de lesions agudes i cròniques ocasionades per sobreesforç i repeticions per exemple en l’àmbit esportiu, laboral, en el dia a dia. A la vegada el tractament té com a objectiu la reposició o regeneració de cèl·lules de teixits o òrgans danyats tant en l’àmbit estructural com funcional i alentir els fenòmens degeneratius o prevenir les conseqüències de l’envelliment múscul-esquelètic.

La tècnica, basada en injeccions al pacient, consisteix a extreure sang sencera del malalt, i centrifugar-la a una velocitat concreta, obtenint en la proveta diverses fraccions. La que serveix per a la curació de la lesió és el PRP (plasma ric en plaquetes), que concentra fins a cinc vegades més d’aquestes petites cèl·lules (si el recompte normal en sang és de 250.000 plaquetes/ml, després de la centrifugació obtenim més d’un milió/ml). Aquest producte biològic s’injecta a la zona de la lesió, prèvia ruptura de la membrana plaquetària, on es busca l’estimulació dels processos de curació normals.

Camps d’aplicació il·limitats

Els camps d’aplicació de la medicina regenerativa són il·limitats, tenint en compte que està en plena expansió i desenvolupament. Tot i així, comunament s’aplica en malalties osteo-articulessis com les tendinopaties (espatlla, colze, genoll, maluc, turmell), patologies degeneratives articulars (espatlla, genoll, maluc, articulacions de les mans, peus), lesions musculars, discopatia lumbar, lesions degeneratives cervicals, lumbars, estenosis de canal, i fins i tot en el cas de lesions del teixit neural. A més pot aplicar-se en camps com la medicina estètica, cardiologia i en malalties digestives, entre d’altres.

Solucions eficaces per als pacients 

Suposa una alternativa eficaç contra malalties de l’aparell locomotor que disminueixen la qualitat de vida del pacient i que en la majoria dels casos la medicina moderna només pot “guarir” en un 10% d’aquests. Suposa també una alternativa eficaç a la cirurgia òssia convencional.

La principal missió de la Medicina Regenerativa consisteix a buscar solucions eficaces per als problemes dels pacients i millorar la seva qualitat de vida. Mitjançant tècniques biològiques i abordatges mínimament invasius guiats per tècniques d’imatge (ecografia o radioscòpia), poden tractar-se lesions en articulacions, ossos, tendons, músculs i altres teixits.

A més, aquesta teràpia rica en plaquetes (PRP) aporta proteïnes, anomenades factors de creixement, que ajuden a la regeneració dels teixits. Aquests factors es troben en les plaquetes de la nostra sang i per això és necessària una extracció. En general, el tractament consta de tres infiltracions espaiades per una, o dues setmanes entre si. Depenent del tipus de patologia i del pacient aquest protocol pot variar.

Prescripcions prèvies i posteriors

Els dies previs a la infiltració cal seguir una dieta sense greixos, sobretot en les 6 hores prèvies a l’extracció de sang. Sí que es podrà ingerir líquids com aigua, infusions sense sucre, sucs naturals sense sucre, cafè sense sucre, llet descremada i fruites (màxim 2 unitats).

Després del tractament caldrà repòs relatiu durant les 24 hores posteriors a la infiltració. També es recomana aplicar gel local sobre la zona d’infiltració durant 10-15 minuts durant 3-4 vegades al dia. Per prevenir dolor es pot prendre analgèsics com paracetamol, nolotil… no obstant això, no es pot prendre aspirina, antiinflamatoris ni ibuprofèn. Passades les 24 hores de la intervenció es pot fer vida normal.