Tractament de cefalea amb Clínica del Dolor Tarragona, especialistes en dolor

Si pateixes algun tipus de cefalea, trobaràs el tractament adequat al teu cas amb Clínica del Dolor Tarragona, especialistes en dolor.

Abans que tot, has de saber que hi ha diversos tipus de cefalees. Aquestes, són dolors craniofacials que engloben una sèrie de trastorns dolorosos crònics que es generen en diferents estructures de la cara i el crani, sobretot estructures nervioses i vasculars que discorren en les foses i fissures cranials. Hi ha moltes causes de cefalea i la majoria són lleus i es poden tractar fàcilment amb medicació, canvis com l’estil de vida o l’alimentació i el descans.

El tractament de les cefalees depèn del tipus i la causa subjacent. Per aquest motiu des de Clínica del Dolor de Tarragona recalquem la importància d’identificar cada cas per part del nostre equip professional, per poder evitar els factors desencadenants, com a primer dels passos. A partir d’aquí les opcions de tractament inclouen:

Les Injeccions de Botox: El metge pot injectar la toxina botulínica (tipus A) al front, la mandíbula i la regió occipital per evitar mals de cap. Aquesta substància paralitza el múscul i bloqueja l’alliberament d’acetilcolina de les cèl·lules nervioses. Un informe recent va trobar que la injecció de Botox pericranial era un tractament segur i eficaç per reduir els símptomes de la migranya, aconseguint reduir el 50% del nombre de crisis i el 50% de la intensitat del dolor.

El bloqueig del nervi occipital (TOA): Aquest procediment es realitza per a la neuràlgia occipital i mals de cap que afecten la part posterior i superior del cap. El metge insereix una agulla molt petita mitjançant l’ecografia a través de la pell de la zona de la nuca o del coll per injectar un anestèsic, i, de vegades corticoesteroides. En un estudi clínic recent, la majoria dels participants amb migranya crònica va informar 50% o més de reducció de la intensitat del mal de cap, dolor, i la freqüència de diversos mesos després de la ONB.

-La denervació per radiofreqüència: Aquest procediment implica, la inserció de petites agulles en les petites articulacions facetaries de la columna cervical. El metge utilitza la guia de raigs x o imatges ecogràfiques per assegurar la correcta col·locació de l’agulla, i l’energia de radiofreqüència s’introdueix a través de les agulles sobre els nervis. Aquesta calor destrueix una part de l’arrel nerviosa per impedir que transmetin dolor. En un estudi clínic dels pacients amb cefalea d’origen cervical, aquest tractament va tenir una taxa d’èxit del 75% al cap de 12 mesos de seguiment.

-Finalment es troben els medicaments. Per controlar els episodis de dolor agut, el metge pot prescriure medicaments com els triptans, els derivats de l’ergotamina i fàrmacs que contenen cafeïna. Per als pacients amb mal de cap persistent o recurrent s’usen fàrmacs de forma continuada i preventiva com els antidepressius tricíclics.

La migranya, un tipus de cefalea

Precisament la migranya és un conegut tipus de cefalea, i cal concebre-la més enllà d’un mal de cap. En aquest sentit, si pateixes i vius amb aquest dolor, crònic en alguns casos, has de saber que no ets l’únic/a que pateix de migranya. I es que el 30% de la població adulta en té almenys un cop a l’any d’entre el 50% que pateixen algun tipus de cefalea, un dels trastorns més comuns del Sistema Nerviós, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut.

Per tant, la migranya és una patologia que pateix una gran part de la població tot i que a nivells diferents. És un tipus de cefalea, més forta que un mal de cap comú, i que acostuma a aparèixer durant l’adolescència, afectant principalment entre els 35 i 45 anys.

Podeu conèixer més detalls en aquest altre article específic sobre la migranya i el seu tractament (aquí).