El Dr.Sergi Boada, anestesiòleg i especialista en el Tractament del Dolor, ens parla sobre la seva professió, la Clínica del Dolor, les patologies, els tractaments i els pacients, confesant que treballar pel seu benestar i minimitzar el dolor que pateixen, li suposa una gran satisfacció.
Dr. Sergi Boada, especialista en Tractament del Dolor, com s’autodefiniria per a què el puguem conèixer millor?
Sóc el Dr.Sergi Boada, anestesiòleg especialitzat i exerceixo la meva professió des de fa més de 20 anys, principalment a Tarragona, a la meva ciutat.
Una de les obsessions al llarg de la meva carrera ha estat poder fer tot allò que està al meu abast per minimitzar el dolor d’aquells pacients que han estat sotmesos a intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques o inclús durant els processos de part de les gestants.
Aconseguir treure o minimitzar el dolor, i evitar el patiment és quelcom que produeix molta satisfacció com a metge. És per aquesta raó que des de fa més de 10 anys em dedico quasi exclusivament al tractament del dolor crònic.
Què és la Clínica del Dolor i a qui va dirigida? Quin és el concepte que hi volen treballar?
A la Clínica de Dolor es treballa amb un objectiu clar que és tractar el dolor associat a processos patològics o malalties, però també i molt important tractar el dolor quan aquest esdevé en una malaltia per ella mateixa. És a dir, quan el procés que l’ha originat està resolt o quan per mecanismes patològics del sistema nerviós, el dolor apareix sense cap procés patològic que el provoqui.
Lluitar contra el dolor exigeix, per part dels professionals que ens hi dediquem, una gran especialització en aquest àmbit de la medicina, i una dedicació exclusiva. Els metges especialistes en el tractament del dolor poden arribar des de diferents especialitats mèdiques, tot i que la majoria de nosaltres som anestesiòlegs de formació, i habitualment som els que encapçalem les clíniques de dolor. Així i tot, és molt necessària la col·laboració d’altres especialistes com els traumatòlegs, els rehabilitadors o els neurocirurgians, sense oblidar-nos dels psicòlegs, els fisioterapeutes o els nutricionistes.
Què els hi diu als seus pacients amb dolor en la seva primera visita?
Quan veig un pacient amb dolor a la meva consulta, intento respondre o donar informació sobre tres preguntes o qüestions, encara que el pacient en moltes ocasions no me les qüestioni directament.
La primera i més important és intentar explicar “per què té dolor i què és el que li ho provoca?” Moltes vegades, saber respondre aquesta pregunta, que no és fàcil, provoca una millora important del pacient per l’angoixa que precisament provoca no saber o no conèixer què tenim.
La segona tasca important és explicar molt bé què puc fer jo com a metge per alleujar aquest dolor. Això consisteix a explicar, de manera entenedora per al pacient, els tractaments o intervencions que podem realitzar.
La tercera és explicar què pot fer com a pacient per contribuir a la millora del seu dolor, ja que hi ha molts processos patològics degeneratius que causen dolor i que estan associats als mals hàbits. En aquest sentit, és molt important establir un pacte amb el pacient del tipus “jo faré tot el possible pel seu dolor, però vostè ha de fer tot el possible per vostè mateix”.
Quins són els dolors o patologies més habituals en les consultes i els seus pacients?
Sense dubte, com deia abans, els processos patològics degeneratius, sobretot de la columna lumbar, són els que veiem més sovint a les nostres consultes.
Cada vegada més, veiem també processos dolorosos crònics articulars de genolls, maluc o espatlla, inclús en pacients que han estat intervinguts quirúrgicament, però que segueixen patint de dolor. En aquests processos degeneratius és molt important conscienciar a la gent de l’adquisició d’hàbits de vida saludables per evitar arribar a edats avançades amb processos degeneratius molt avançats, que provoquen quadres de dolor crònic i incapacitat important.
Com valora l’evolució de la medicina en aquest àmbit des dels seus inicis professionals fins a l’actualitat?
Nosaltres estem en constant evolució i formació, ens falten hores al dia per poder estar actualitzats, i hi dediquem molts esforços, sovint traient temps d’on no n’hi ha.
Els criteris de diagnòstic i els tractaments en el tractament del dolor estan en constant evolució, però sense dubte un dels grans canvis evolutius, que he viscut des dels meus inicis en aquesta especialitat, és l’aplicació de tècniques d’imatge com l’ecografia per poder realitzar tractaments dirigits específicament als teixits que són origen del dolor. Per tant, hem passat de fer fa 10 anys procediments i infiltracions a cegues, sense saber ben bé on dipositàvem la medicació, a utilitzar actualment tècniques d’imatge per poder administrar la medicació, específicament allà on es genera el dolor.
Avui en dia, no realitzem cap procediment a cegues i jo li diria als pacients que no acceptin tractaments o infiltracions pel tractament del dolor que no es facin amb control d’imatge.
Un altre dels grans canvis, en què estem immersos actualment, és l’aplicació de les tècniques de medicina regenerativa per tractar el dolor. Estem convençuts que aquests tipus de tractament ens marcarà el futur immediat i a Clínica de Dolor Tarragona estem fent molts esforços per estar absolutament preparats per l’aplicació d’aquests tipus de tècniques.
Aquesta medicina regenerativa a qui va dirigida o per aconseguir què? En què consisteix i què permet?
Bàsicament les tècniques de medicina bioregenerativa es basen en aprofitar la capacitat que té el nostre propi organisme en els processos de curació i de regeneració de teixits que estan malmesos, per degeneració o per lesió.
Perquè la gent ho entengui, quan ens fem una lesió, per exemple un tall, uns esguins, una fractura…, el nostre cos té un sistema propi de reparació que consisteix a enviar plaquetes a la zona de la lesió que alliberen uns factors que produiran analgèsia, disminuiran la inflamació i generaran un medi químic favorable en aquest lloc de la lesió per tal que les nostres pròpies cèl·lules es multipliquin per substituir a les que s’han perdut.
Del que es tracta, per tant, és poder extraure del pacient, mitjançant tècniques de laboratori avançades, aquests factors de creixement i cèl·lules pluripotencials o cèl·lules mare, capaces de convertir-se en les que s’han perdut en els teixits perjudicats, per després poder-les implantar en els teixits que causen dolor. Habitualment, això s’aconsegueix amb una extracció de sang o mitjançant petites puncions a la pelvis o la tíbia, per extreure moll d’os del qual obtenir cèl·lules mare.
Quins són els resultats? Quines expectatives pot esperar el pacient?
El que tenim molt clar és que la infiltració d’aquests factors regeneratius, que obtenim del nostre propi cos, és quelcom molt més fisiològic i beneficiós que la injecció de determinats medicaments d’ampli ús, que si bé poden tenir un efecte beneficiós de forma immediata s’està comprovant que a la llarga poden ser perjudicials per al nostre cos.
El que estem fent és amplificant i potenciant un procés fisiològic de reparació en els teixits que produeixen dolor. Els resultats són molt bons, malgrat que hi ha molts estudis en marxa que ens ajudaran en poc temps a millorar la forma d’aplicació d’aquests tipus de tècniques.