Jordi Recasens: “Formem equip junt amb el pacient per lluitar contra el dolor”

 

El Dr.Jordi Recasens, especialista en el Tractament del Dolor, ens parla sobre la seva professió, la Clínica del Dolor, les patologies, els tractaments i els pacients, tot destacant que formant un equip conjunt afavoreix la tasca i els resultats.

Dr. Jordi Recasens, especialista en el Tractament del Dolor com s’autodefiniria perquè el puguem conèixer millor?

Sóc el Dr.Jordi Recasens, anestesiòleg especialitzat. Em considero una persona familiar, honesta, responsable, propera al pacient i sempre disposada a aprendre.

Penso que mai és tard per aprendre i millorar el que ja saps fer i que constantment hem de renovar-nos per estar el més actualitzats possibles. La nostra especialitat és molt àmplia i els coneixements avancen a molta velocitat.

Què és la Clínica del Dolor i a qui va dirigida?

La Clínica del Dolor Tarragona és una unitat multidisciplinar que tracta d’aconseguir el benestar dels pacients, no tan sols alleugerar el dolor que pateixen sinó millorar els seus hàbits i costums per poder tenir una qualitat de vida millor. Va dirigida a la gent de qualsevol edat que pateixi dolor o tingui alteracions que ocasionen dolor i que són susceptibles de millorar.

Quin és el concepte que hi volen treballar?

La millora de la qualitat de vida, del benestar global del pacient. Orientant-l’ho cap a una vida activa no sedentària. Treballem molt el sono-intervencionisme i l’aplicació de teràpies basades en sistemes de regeneració tissular.

Què els hi diu als seus pacients amb dolor en la seva primera visita?

Que sense la seva ajuda no podem garantir res, però que si posen de la seva part podem aconseguir molta millora. En alguns casos potser ens costarà més, i en d’altres menys esforç, però que és important formar junts un equip i tenint constància i fermesa el dolor anirà disminuint, i la qualitat de vida serà cada cop major.

Quins són els dolors o patologies més habituals en les consultes i els seus pacients?

Hi ha de tot, la lumbàlgia és la que se’n porta la major part de les consultes, però cada cop hi ha més pacients que demanen tractaments per millorar la qualitat de vida, tractament regeneratius. Aquests tractaments són el futur de la nostra especialitat, perquè milloren el dolor i aporten cèl·lules capaces de regenerar teixits.

Tracten el dolor crònic…

És el 90% de la nostra consulta. Un dolor es fa crònic quan passa un temps, però per a mi és crònic des del moment que et modifica els teus hàbits de vida i condiciona la teva qualitat de vida. Aquest pacient ja no fa el que feia, i si no veu sortida entrarà en una espiral difícil de sortir, on el dolor que experimenta i pateix es fa cada vegada major i més difícil de tractar.

Com valora l’evolució de la medicina en aquest àmbit des dels seus inicis professionals fins a l’actualitat?

La medicina s’ha desenvolupat moltíssim durant els últims anys. Al nostre àmbit hi ha un ventall de possibilitats terapèutiques molt més ampli que fa uns anys, però com tot en aquesta vida, no tothom està a l’abast d’elles.

Aquí és on companyies, proveïdors professionals i la indústria ha de fer un esforç perquè tothom pugui tenir a la seva mà la possibilitat de poder gaudir dels avenços que la medicina actual ens aporta, amb coherència i sentit comú, òbviament.

Quins tractaments destaquen?

Destaquen les teràpies regeneratives, que obren un camp d’esperança per a molts pacients, sobretot perquè l’administració de fàrmacs en les infiltracions mai està exempta d’efectes secundaris, i en canvi l’administració de productes autòlegs, del propi pacient, minimitza tots els efectes indesitjables de la medicació.

Aquesta medicina regenerativa a qui va dirigida o per aconseguir què? En què consisteix i què permet?

La medicina bioregenerativa s’aplica a Espanya des del 2013 de manera molt satisfactòria. L’èxit d’aquesta està avalada per nombrosos articles d’investigació i divulgació científica, però sobretot per la satisfacció en milers de pacients.

Es pot aplicar a tothom, no només a la gent de certa edat que es poden beneficiar dels efectes bioregeneratius d’aquest producte, sinó també la gent jove que té una lesió crònica que costa de millorar, i no li permet realitzar activitat física i a vegades ni la pròpia activitat laboral. La medicina bioregenerativa i les seves teràpies són un present molt important a la nostra activitat, i nosaltres li donem molta importància, tot i que en l’àmbit de la societat encara no es coneix suficient.

Consisteix en obtenir cèl·lules, proteïnes i factors produïts pel mateix pacient. Amb aquest tractament per tant no s’obté una substància química, ni d’origen vegetal ni sintetitzada en un laboratori. Habitualment són plasma ric en plaquetes coneguts com PRP o cèl·lules mare (stem cells).

Quins són els resultats? Quines expectatives pot esperar el pacient?

La medicina bioregenerativa permet disminuir el dolor i la inflamació, accelerar les cicatritzacions dels teixits lesionats (tendons, cartílags, muscles.) augmentant el grau de mobilitat del pacient, així com la seva funcionalitat articular, muscular, i reduint el temps de recuperació.