Lumbàlgia

La lumbàlgia implica dolor profund i intens en la zona inferior de la columna lumbar, entre la darrera costella i la pelvis, que pot irradiar-se cap a les natges, la cuixa posterior fins al genoll, la zona inguinal i maluc.

Quins son els factors de risc per patir lumbàlgia?
 • Edat: Normalment s’inicia entre els 30 i els 50 anys i és molt més freqüent a mesura que ens anem fent grans.
 • Vida Sedentària: La lumbàlgia és molt més freqüent en persones que no realitzen esport, ja que una musculatura lumbar dèbil està més predisposa a patir les lumbàlgies.
 • Genètica: Algunes patologies que són hereditàries o congènites poden causar lumbàlgia com l’espondilitis anquilopoietica o l’espondilosi.
 • Ocupació Laboral: Les persones que exerceixen treballs que requereixen aixecament de pes, espitjar o arrossegar i girs d’esquena habituals estan predisposades a patir lumbàlgies. També són perjudicials les feines que provoquen vibracions mantingudes de la columna.
Quines son les causes de la lumbàlgia?

La causa més freqüent de dolor lumbar és la degeneració dels teixits que la conformen ja sigui estructura òssia, articulacions, discs, lligaments o músculs. Aquesta degeneració o espondilosis acabarà produint inflamació o lesions d’aquestes estructures.

Altres causes molt freqüents de dolor lumbar serien:

 • Degeneració del Disc Intervertebral: El disc actua com amortidor de forces entre les vèrtebres de la columna. Amb el temps aquest disc perd integritat, perdent alçada i flexibilitat. Causant dolor i problemes de mobilitat i flexibilitat de la columna
 • Hèrnia de Disc: L’hèrnia de disc es produeix quan un disc malalt es trenca i el seu contingut surt del seu lloc habitual ocupant espais que no són els seus i causant dolor.
 • Radiculopatia: Causada per inflamació, compressió o lesió d’una o més arrels nervioses espinals. Provoca dolor, formigueig i ensurament de tota la zona del cos de cames o braços que està innervada per aquella arrel nerviosa.
 • Estenosis de Canal: Es produeix quan hi ha estretament de la columna espinal i es produeix compressió de la medul·la espinal i de les arrels nervioses donant lloc a dolor lumbar i de les cames amb debilitat sobretot en caminar.
 • Espondilolistesis: Quan una o més vertebres es desplacen horitzontalment respecte a les de damunt o les de sota provocant dolor lumbar i compressió de les arrels nervioses.
 • Escoliosis Curvatura: Anomalia de la columna lumbar que pot provocar dolor i compressió nerviosa.
 • Fractures Vertebrals: En alguns casos menys freqüents el dolor lumbar pot estar present en malalties com infeccions, càncer o osteoporosis.

Els metges especialistes en dolor investigaran quin és l’origen exacte del dolor lumbar o el seu generador per poder aplicar tractaments específics.

Quins són els tractaments?

El tractament de la lumbalgia, en general, depèn de la causa i del generador de dolor. Les opcions de tractament inclouen:

 

-Injecció Epidural d’Esteroides: Es tracta d’injectar un corticoesteroide, que pot contenir un agent anestèsic, a l’espai epidural (just fora de la medul·la espinal) per desinflamar les arrels nervioses de la columna. Un estudi clínic recent va trobar que la taxa d’eficàcia d’ESI és del 80-90%.

– Ablació per Radiofreqüència (Rizolisis): Es basa en “desconnectar” els petits nervis que transmeten el dolor de les articulacions de la columna lumbar. Aquest ha estat un procediment revolucionari per al mal d’esquena, ja que pot proporcionar 6-24 mesos d’alleugeriment del dolor i si el dolor torna, els estudis mostren que la radiofreqüència de repetició pot ser igual d’eficaç.

-Medicina regenerativa: Procediments per al mal d’esquena que inclouen la teràpia cel·lular amb medul·la òssia o la injecció de factors de creixement plaquetaris a les articulacions de la columna. El seu efecte analgèsic i antiinflamatori s’hi suma el regeneratiu per evitar la progressió de la degeneració. Aquests procediments estan mostrant excel·lents beneficis en petits estudis fins ara.

-La Fisioteràpia i Recuperació Muscular: És fonamental per enfortir els músculs que donen suport a l’esquena. Es treballa amb el pacient per millorar la tonicitat, mobilitat i flexibilitat de la columna vertebral.

-Medicaments: Antiinflamatoris i Analgèsics potents per a l’alleugeriment del dolor i la inflamació sempre sota la prescripció i supervisió medica. És preferible usar-los només en períodes curts de temps en les fases de dolor més intens. Altres medicaments utilitzats inclouen els relaxants musculars, ansiolítics, anticonvulsivants, antidepressius i pegats d’anestèsics locals.

-Bloquejos nerviosos: Es realitza mitjançant la injecció d’anestèsics d’acció prolongada, que poden contenir esteroides, molt a prop dels nervis que transmeten el dolor de determinades àrees del cos. Els bloquejos nerviosos tenen una taxa d’èxit d’entre el 75% i el 80%, segons els informes clínics recents. Els bloquejos nerviosos més habituals per les lumbàlgies són els bloquejos del Rams medials posteriors dels nervis raquidis. A més d’oferir alleujament del dolor durant mesos es realitza habitualment com un procediment de diagnòstic per identificar si el generador del dolor està en les articulacions de l’esquena.