Dia Mundial del Dolor: El dolor postoperatori

paciente dolor crónico

Cada any, en tot el món, es fan uns 300 milions d’operacions. Aquestes poden anar de les més senzilles a les més complexes. Però a poc a poc, cada cop s’ha avançat més en disminuir el dolor després de la cirurgia, el dolor postoperatori, un fet que encara no és conegut clarament per la ciutadania, els pacients.

Moltes persones pensen que el dolor després de les cirurgies no es pot evitar, i que s’ha d’aguantar. Avui en dia, en canvi, la medicina ha evolucionat de tal manera per tal que aquest dolor cada cop es pugui evitar en major mesura. De fet, el dolor després de les operacions s’ha de tractar per tenir una bona recuperació física i emocional, i millorar així també la qualitat de vida del pacient.


Per tal d’aprofitar aquests avenços de la medicina i evitar patir un dolor molt fort, és important demanar al metge la planificació que preveu pel dolor després de l’operació, i explicar a tots els professionals necessaris l’historial mèdic propi. A partir d’aquí, es pot obtenir informació de com serà aquest pla de dolor, quins medicaments i tècniques s’utilitzaran per pal·liar-lo, qui el controlarà i l’ajustarà, si és necessari, i quines són les previsions un cop s’hagi donat l’alta, així com on es pot anar en cas que no hi hagi res previst.

Si tot això no està planificat, es poden produir efectes adversos com ansietat, problemes respiratoris, alteracions a la son… A més, també es pot causar resultats clínics adversos augmentant el risc d’algunes malalties i la mortalitat, i augmentar els costos administratius.


Els més petits, els infants, també pateixen aquests dolors després de les operacions, tot i que normalment tarden menys en recuperar-se, ja que els menors solen sanar més ràpidament. Però el seu dolor no pot passar desapercebut i també se l’ha de tenir en compte. Per això, també s’han de fer plans de dolor després de les seves operacions i tenir en compte els dolors crònics de nens i adolescents.


Un altre sector de la població a tenir en compte pel que fa al dolor postoperatori són les persones majors. Aquest àmbit de la ciutadania se sotmet més freqüentment a cirurgies i després el dolor no es té en compte o no es tracta. Tot plegat pot fer que pateixin una sèrie de conseqüències negatives per la seva salut, afectant el seu dia a dia. Per això també és important que tinguin un tractament adequat.


Amb tot plegat, reafirmem que els avenços mèdics permeten que actualment el dolor després de les operacions sigui tractat i es pugui disminuir, un factor molt important a tenir en compte per a una millora qualitat de vida del pacient. La comunicació i la informació amb els professionals és, en aquest sentit, primordial.