Què és el dolor miofascial i quin és el tractament?

Quan parlem de dolor miofascial estem parlant d’un dolor regional d’origen muscular que pot donar-se en un múscul o grup muscular i ens provoca dolor. Pot ser que puntualment o algun cop tinguem un dolor muscular que acabi desapareixent. El problema està quan aquest dolor persisteix i es fa dolor crònic i constant, ja que suposa una afectació del teixit conjuntiu (fàscia) del múscul o grup muscular.

Has de saber que si el pateixes no ets l’únic, ja que té una altíssima freqüència i prevalença. Això no obstant, cal saber que el dolor miofascial pot i acostuma a desaparèixer amb tractament.

Els motius pels quals pot donar-se un dolor miofascial pot ser degut a una distensió o lesió dels músculs, lligaments o tendons o bé per l’ús muscular sobtat després d’un temps d’inactivitat. Aquest dolor miofascial acostuma a produir-se quan un múscul o grup muscular treballa de forma anòmala de maneta mantinguda com podria ser de manera freqüent per postures mantingudes i tasques repetitives en l’àmbit laboral.

El dolor pot donar-se i de manera contsant en zones com la part baixa de l’esquena, el coll, les espatlles i el pit. Pot donar-se que el múscul estigui inflamat, unflat o dur.

És important que l’equip professional de Clínica del Dolor de Tarragona faci un reconeixement i diagnòstic per conèixer la situació i el cas concret del pacient per poder determinar un tractament i/o la millor solució.

Massatges, injeccions, exercici i fàrmacs, entre els tractaments al dolor miofascial

Entre aquests tractaments podem trobar la fisioteràpia, amb massatges, compressió isquèmica, alliberament de la pressió i altres intervencions en el teixit tou per aconseguir un alleugeriment immediat del dolor; les injeccions com la punció seca; les injeccions Interfascials guiades per ecografia per subministrar anestèsics locals i corticoide en les fàscies que són les estructures que separen els músculs i per on discorren les terminacions nervioses que transmeten el dolor; o les injeccions intramusculars de toxina botulínica (bòtox) a les zones on hi ha bandes musculars o en els punts gatell per tal de relaxar la musculatura i aturar la transmissió del dolor. També la teràpia amb làser; l’estimulació nerviosa elèctrica transcutània i la magnetoteràpia.

D’altra banda, s’ha demostrat que l’exercici proporciona un benefici moderat i pot incloure exercicis d’elongació i rang de moviment, enfortiment, resistència o coordinació.

Finalment, els medicaments poden servir en episodis de dolor agut, com els analgèsics i antiinflamatoris potents, així com els relaxants musculars.

A Clínica del Dolor de Tarragona som especialistes en dolor i estem a les teves mans per treballar per millorar la teva qualitat de vida.