Hem de manifestar sense vergonya el dolor pèlvic i no patir-lo en silenci

El Dolor Pèlvic és un terme no específic que inclou diversos diagnòstics i zones de dolor com l’anal i la pèlvica (neuràlgia del pudend), al còccids (coccigodinia), a la zona de la pròstata (prostatodinia), dolor a la zona vulvovaginal (vulvodinia) i el de bufeta dolorosa que produeix dolor a la zona relacionada amb la bufeta urinària.

La simptomatologia és amplia i pot incloure des de sensació de formigor (parestèsies), sensació de suro a la zona afectada (entumiment), cremor, dolor de tipus lancinant (com una fuetada) a la zona de la pelvis, l’anus, i/o als òrgans genitals. Aquests símptomes poden produir-se i agreujar-se quan el pacient es troba assegut, en orinar, en defecar, en mantenir relacions sexuals, i fins i tot amb l‘ejaculació en els homes i durant la menstruació i embaràs en dones.

La vergonya o altres tractaments retarden la visita mèdica

Tot plegat fa que la vida privada d’aquests pacients es vegi seriosament compromesa, motiu pel qual moltes vegades els pacients, per vergonya o per altres raons, no demanen ajuda mèdica, cosa primordial per tractar-ho.

En altres casos, els pacients arriben tard a la consulta de l’especialista en dolor després d’estar polimedicats per altres metges especialistes com ginecòlegs, uròlegs, proctòlegs, etc. que tarden mesos, i de vegades anys, en buscar una causa específica, com ara una infecció o una anormalitat estructural, i recepten tractaments com antibiòtics, anticonvulsivants i opiacis, que solen ser poc efectius, o bé els pacients els deixen de prendre per manca de resultats.

Tractaments diversos

No hi ha un tractament “Gold-Standard”, sinó una sèrie de tractaments que en el seu conjunt poden millorar la qualitat de vida dels pacients:

-Teràpia Física mitjançant tractament multimodal i exercicis basats en tècniques de relaxació de la musculatura del sol pèlvic i estiraments, que suposen un benefici pels pacients.

-Injeccions de toxina botulínica a alguns músculs del sol pèlvic poden millorar el dolor vaginal en mantenir relacions sexuals.

-Bloqueig del plexe hipogàstric superior més comú el dolor per causa maligna que en dolor crònic tot i que hi ha evidències de millora a la zona del penis després de cirurgia de pròstata transuretral.

-Bloqueig de gangli imparell, amb un 70% d’efectivitat demostrada en casos de dolor a la zona cervical, còlon, endometri, bufeta rectal i en casos de dolor anal, rectal genital i perineal.

-Bloqueig dels nervis perifèrics a causa de la seva gran varietat i el del nervi pudend com el més representatiu. I és que a la zona pèlvica conflueixen molts nervis implicats en la relació amb el dolor presentat pel pacient. Poden aplicar-se tècniques com la radiofreqüència polsada, convencional o tècniques de neuromodulació medul·lar com la implantació d’elèctrodes perifèrics o medul·lars.