Una injecció per fer front a la migranya crònica?

migranya crònica

Una injecció, una simple punxada pot combatre o alleugerar el dolor causat per la migranya. I es que el 30% de la població adulta en té almenys un cop a l’any d’entre el 50% que pateixen algun tipus de cefalea, un dels trastorns més comuns del Sistema Nerviós, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut.

Volem parlar precisament sobre el tractament mitjançant injeccions de toxina botulínica que es realitzen a la Clínica del Dolor de Tarragona, amb els seus doctors Sergi Boada i Jordi Recasens.

És tan freqüent la migranya?

Dr.Recasens: Sí, en pateix una gran part de la població tot i que a nivells diferents. És un tipus de cefalea  que acostuma a aparèixer durant l’adolescència i afecta principalment entre els 35 i 45 anys. A més, les dones tenen dos cops més possibilitats de patir-ne que els homes a causa de les influències hormonals. A més dels diversos graus de dolor, també és variada en la seva durada. La migranya pot durar entre 2 o 3 hores, o fins a 3 dies, i a més també pot causar ganes de vomitar.

I què són les injeccions de toxina botulínica?

Dr.Boada: El botox, així és com es coneix més popularment aquestes injeccions i cal deixar clar que en el cas de la migranya, encara que també en qualsevol intervenció mèdica o estètica, s’ha de tractar a través de professionals i especialistes.

Recentment, la Unió Europea ha aprovat l’administració de toxina botulínica tipus A (TXA) per al tractament de la migranya crònica refractaria. Aquest tractament també es pot aplicar per alleugerir el dolor d’altres formes de migranya crònica, com és la migranya episòdica en que el pacient té crisis freqüents durant 8 o més dies al mes i durant els últims 3 mesos.

En què consisteix la injecció de botox?

Dr.Recasens: Estem parlant d’un tractament senzill que es realitza de forma ambulatòria, sense necessitat de sedació del pacient. Aquest es pot asseure o estirar a la llitera. La toxina es dilueix en una xeringa de 2 ml per administrar la dosis amb una punció subcutània. S’administren un total de 10 punxades repartides per la zona.

I què s’aconsegueix?

Dr.Boada: La toxina botulínica té efectes analgèsics independents dels efectes relaxants musculars. Els resultats es perceben entre les 15 setmanes i els 5 mesos. La durada del tractament determina la periodicitat d’aquest, i es pot tornar a repetir el tractament al 5 o 6 mesos de la seva administració. El pacient pot notar que el seu “mal de cap” ha disminuït, que les freqüències de l’episodi o crisis han disminuït, i també la intensitat de les crisis.

Hi ha efectes secundaris?

Dr.Recasens: El més habitual pot ser dolor o molèstia a la zona injectada i que pot desaparèixer a les poques hores. En altres casos als 3 o 5 dies es poden presentar casos de febre i signes de refredat, que poden tractar-se amb antigripals.

I és l’únic tractament per combatre la migranya?

Dr.Recasens: A banda de medicaments diversos, prescrits degudament pels metges, també s’utilitza el Bloqueig del Nervi Occipital que consisteix a injectar un anestèsic mitjançant una agulla.

Dr.Boada: Recentment s’ha presentat un estudi a la 70a reunió de l’Acadèmia de Neurologia d’Estats Units, celebrada a Los Ángeles, on s’assenyalava un nou tractament mitjançant injeccions mensuals del medicament Erenumab per reduir a la meitat el nombre de migranyes que pateixen els pacients als que no ha funcionat altres tractaments. És un anticòs dissenyat per dirigir-se a una proteïna implicada en la transmissió de senyals del dolor i la dilatació dels vasos sanguinis que tenen un paper important en les migranyes.

D’aquesta manera, en un principi, es bloquejaria directament el desenvolupament del dolor. Pendents de veure com continuen i evolucionen els assajos d’aquesta nova medicació, podríem dir que seria un avenç en aquests tipus de dolor i el seu tractament.