La calor i el dolor, un factor que influeix i afecta

calor dolor muscular

Com afecta la calor als pacients amb dolor crònic?.  Des de la Clínica del Dolor de Tarragona volem donar-vos resposta i tractar aquest tema i situació que predomina durant l’estiu. 

Durant aquesta època, els nostres hàbits, l’alimentació i fins i tot la rutina del nostre dia a dia canvia. Tot això pot afectar el nostre cos i al nostre organisme, però ens volem centrar en com afecta en el dolor.

La humitat, la pluja i el clima fred poden afectar a l’artritis, el mal que es pateix a les articulacions. En la mateixa línia, un estudi assegura que gairebé el 5% de les persones grans que pateixen algun tipus de dolor es veuen afectades a causa de la calor. D’aquesta manera, podem assegurar que quan hi ha algun canvi o pujada de temperatura aquests pacients veuen agreujat el dolor.

Per què sentim més dolor amb la calor?

El fet de sentir i patir major dolor amb la calor es deu precisament al fet que la temperatura i la humitat influeixen en els teixits dins d’una articulació on es contreuen i s’expandeixen, fet que provoca dolor.

És el cas per exemple de la fibromiàlgia, una de les patologies que es veuen més afectades amb els canvis de temps i de temperatura. D’aquesta manera podem dir que el dolor augmenta amb la calor, sobretot amb la humitat.

Del mateix mode, amb temperatures altes és més freqüent que puguem patir mal de cap acompanyat de cansament i una certa apatia. A més, tot plegat pot conduir a la deshidratació que empitjora encara més els símptomes i desencadenar migranyes importants.

Com fer front a la calor i evitar dolor?

Davant aquestes circumstàncies, és important saber com evitar i com enfrontar-se a la calor.

  • Hidrateu-vos correctament, beure molta aigua és important!
  • Eviteu ingerir alcohol i begudes amb cafeïna.
  • Eviteu o no us exposeu massa al sol, decanteu-vos per l’ombra.
  • En espais interiors és preferible l’ús de ventiladors més que aparells d’aire i fins i tot provocar corrent d’aire natural obrint portes i finestres que deixin passar l’aire.
  • Utilitzeu roba transpirable i lleugera, a més d’ulleres de sol i barrets o gorres quan s’està a l’exterior. No està de més preveure crema solar per protegir la pell.
  • També és important aplicar una tovallola freda al coll o posar-se aigua freda als canells per refredar-se ràpidament.

Com tot, mai es pot assegurar 100% que els canvis de temperatura, la calor i la humitat afectin directament al dolor, però sí que hi tenen certa relació i per tant, la prevenció sempre és un factor important a tenir en compte.