Anar a dormir i despertar-se amb dolor crònic, un mal company de vida

El dolor crònic és un mal company de vida per aquelles persones que el pateixen. Amb ell es van a dormir i amb ell es desperten i s’aixequen. I així, un dia i un altre.

Una de cada sis persones es troben amb aquesta circumstància, el que suposa un 17% de la població espanyola i, per tant, uns 8 milions d’afectats, segons el Ministeri de Sanitat.

El dolor crònic és un mal invisible que les dones pateixen en major mesura que els homes, passa a ser centre de vida del que el pateix, i per això la seva vida i entorn es veuen afectats donant lloc, derivant i provocant altres patologies com la depressió o l’ansietat.

En aquest sentit, també cal recomanar evitar que el dolor sigui el nostre centre de vida i ens domini, ens condicioni. És important ocupar el temps, distreure’s, fer vida social, exercici, etc. Quedar-se a casa, no sortir i concentrar-se en el dolor i prestar-li atenció és contraproduent. La tristesa, la ira i l’ansietat són les emocions més habituals. A la vegada generen tensió muscular, un fet que empitjora el problema i situació.

Davant d’aquestes circumstàncies, el consum pels opiacis com el ‘fentanil’, un fàrmac 50 i 100 vegades més potent que la morfina, s’han disparat i duplicat a la darrera dècada, assenyala Sanitat qui ha elaborat un pla per racionalitzar el seu consum, ja que podria provocar un problema d’addicció.

El que en un primer moment es considerava un símptoma a mode d’avís de què alguna cosa al cos no anava bé, el dolor va canviar la seva definició el 2017 per part de l’Associació Internacional para l’estudi del Dolor, qui al 2020 després d’una revisió, ho assenyalava com a ”una experiència sensorial i emocional desagradable associada o similar a l’associada amb el dolor tissular o potencial”

Entre els dolors crònics no oncològics més freqüents hi ha l’artrosi, la migranya, els dolors lumbars i els cervicals.

Des de Clínica del Dolor de Tarragona, especialistes en dolor, sempre deixem clar que el dolor no es pot fer desaparèixer 100%, però el nostre objectiu és reduir-lo tant com sigui possible i pal·liar la seva percepció, millorant la qualitat de vida dels nostres pacients mitjançant els nostres tractaments. A més cada patologia i pacient té el seu propi tractament, i per això, la diagnosi per part del nostre equip és fonamental.

En parlem?