Tractament de fibromiàlgia a Tarragona

fibromialgia tarragona

Si cerques tractament de fibromiàlgia a Tarragona, probablement siguis i formis part del 2,4% de la població major de 20 anys que pateix fibromiàlgia a Catalunya. Una significativa dada que ens indica que afecta desenes de milers de persones.

De fet, a Tarragona existeix una Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia ubicat a la Part Alta, i Clínica del Dolor Tarragona té tractament per aquesta patologia reumàtica.

Què és la fibromiàlgia i com afecta?

La fibromiálgia és un síndrome crònic i freqüent caracteritzat per dolor generalitzat i una augmentada sensibilitat al dolor, i un conjunt de símptomes molt diversos que acompanyen la patologia. El seu nom prové de la paraula llatina (fibro) per teixit fibrós i de les paraules gregues (myo) múscul i (algia) dolor.

Per raons desconegudes afecta més a les dones (entre el 80 i el 90% de casos). No obstant això, els homes i fins i tot els nens poden arribar a patir-la. Tot i que els símptomes acostumen a presentar-se molt abans, la major part de pacients són diagnosticats durant l’edat mitjana. A més, les persones que tenen algunes malalties reumàtiques poden tenir més propensió a patir-la.

El motiu pel qual es considera una malaltia reumàtica és deu a que no presenta inflamació en l’aparell locomotor (articulacions, ossos, músculs, tendons, lligaments, etc…). No obstant provoca fort dolor i cansament afectant la qualitat de vida als qui la pateixen, desencadenant en molts casos dificultats per dormir i depressió.

Quins són les causes de la fibromiàlgia?

Estudis d’imatge cerebral funcional en pacients diagnosticats de fibromiàlgia han demostrat una major activitat cerebral com a reacció al dolor, és a dir que pateixen dolor per estímuls que normalment no produeixen dolor.

Segons les últimes investigacions es tracta d’una alteració dels sistema neurològic que porta a un mal funcionament de les vies del dolor, modificant la seva percepció i provocant altres trastorns.

Tot apunta també a que les causes genètiques també podrien tenir un paper rellevant.

Quin és el tractament de la fibromiàlgia?

Partint de la base que és una malaltia de dolor crònic però no degenerativa, no hi ha cap cura definitiva però si pal·liativa, per millorar i alleugerar els símptomes i la qualitat de vida dels pacients, base i objectiu de Clínica Dolor de Tarragona.

El tractament de la fibromiàlgia depèn de la severitat del dolor i els símptomes associats. D’una banda pot donar-se la combinació de fàrmacs analgèsics amb els antidepressius per alleugerir molt la percepció del dolor, també està la Teràpia Física per mantenir els músculs actius i alleugerar el dolor, la Teràpia Psicològica per controlar els aspectes emocionals com l’ansietat i la depressió, o el tractament cognitiu-conductual (TCC) que és la intervenció psicològica que ha demostrat més eficàcia en el seu tractament.

En tot cas sempre és important fer un diagnòstic i una supervisió professional. Estarem encantats d’atendre el teu cas a Clínica del Dolor de Tarragona i ajudar-te a millorar la teva qualitat de vida.