El dolor neuropàtic afecta el 16% de la població espanyola

El dolor neuropàtic és un dolor que afecta el 16% de la població espanyola i està per sobre de la mitjana europea que es situa en un 7-10%. El dolor neuropàtic ve provocat per un anormal funcionament del sistema nerviós somatosensorial.

Clínica del Dolor de Tarragona vol abordar en aquest article què és i com afecta el dolor neuropàtic o la neuràlgia i quin tractament tens a l’abast a les nostres clíniques de Tarragona i Reus.

La sensació de dolor es percep com ”d’agulles clavades” i es descriu com a ”elèctric”, i es produeix per una alteració de les estructures del sistema nerviós central o perifèric. Cal assenyalar que el dolor neuropàtic és molt diferent d’altres tipus de dolor.

Les causes que provoquen el dolor neuropàtic, la neuràlgia, poden ser diversos. Des de causes infeccioses o metabòliques, fins a lesions postquirúrgiques o el provocat per arrapament de nervis, entre d’altres.

En el cas de la causa infecciosa, per exemple, estem parlant de la neuropatia postherpètica. És el dolor per irritació o inflamació del nervi, que es produeix després del brot herpes zòster, causat pel virus Varicella–Zoster. El dolor associat amb l’NPH pot continuar durant més de 3-6 mesos després que la lesió cutània s’hagi curat entre el 20 i el 30% dels pacients que pateixen la infecció. Entre els 60 i 70 anys, el risc de desenvolupar la NPH és del 60% i per damunt dels 70 anys el risc augmenta al 75%. 

Cada tipus de neuropatia ve ocasionat per una causa i en cada cas hi ha un o altre tractament. La medicació, el bloqueig de nervis, les injeccions o les infiltracions, són alguns d’ells. En tot cas, i com sempre, des de Clínica del Dolor de Tarragona incidim en la importància per un diagnòstic professional per part del nostre equip per conèixer cada cas i oferir una atenció i tractament personalitzat a bé d’aconseguir millorar la qualitat de vida de cada pacient i poder alleugerir el seu dolor.