El dolor de genoll i el seu tractament a Tarragona

Si patim de dolor de genoll, (anomenat gonàlgia) ens trobem amb un problema de dolor articular, provocat per l’artrosi i osteoartritis. De què es tracta i quin és el seu tractament a Clínica del Dolor de Tarragona?

L’augment de les activitats esportives entre la població, però sobretot l’envelliment poblacional, han comportat un augment d’aquest tipus de patologia.

Aquesta causa comporta un augment de la prevalença de lesions de l’aparell locomotor. Així, són freqüents lesions articulars, com és el cas del dolor de genoll, però també musculars i estructures periarticulars com tendons, lligaments, èntesi, fàscies i aponeurosis.

Què és l’artrosi?

Abans que tot, des de Clínica del Dolor de Tarragona, us volem explicar què és i a què es deu l’artrosi per conèixer i comprendre el dolor, en aquest cas de genoll, que pateixes.

L’artrosi és una patologia reumàtica que lesiona el cartílag articular. Les articulacions són els components de l’esquelet que ens permeten el moviment i, per tant, la nostra autonomia funcional. Estan formades per la unió de dos ossos a través de la càpsula articular. A l’interior de les mateixes existeix, generalment, un fluid anomenat líquid sinovial que és produït per la membrana sinovial. Els extrems ossis que s’uneixen per a formar l’articulació estan recoberts pel cartílag articular, i aquest és el que està lesionat quan patim d’artrosi.

La lesió del cartílag articular produeix dolor, rigidesa i incapacitat funcional. Normalment l’artrosi es localitza en la columna cervical i lumbar tot i que habitualment també a algunes articulacions de l’espatlla i dels dits de les mans, el maluc, i l’articulació del començament del dit gros del peu, a més del genoll, que tractem en concret en aquest article.

És important no confondre artrosi amb artitris, ja que en aquest segon cas, la causa de la patologia és la inflamació, mentre que en l’artrosi és el desgast ocasionat pel moviment.

En aquest sentit, és molt important que la diagnosi la fem els professionals mèdics de Clínica del Dolor de Tarragona a nivell clínic i radiològic, mitjançant una radiologia simple i una ressonància magnètica nuclear que ens quantifica de forma sensible la pèrdua del cartílag en l’artrosi, així com conèixer el cas i el grau d’afectació.

Quins són els símptomes de l’artrosi?

Els pacients amb artrosi solen patir dolor articular de tipus mecànic, debilitat periarticular. Amb el pas del temps, també pateixen deteriorament funcional i inestabilitat articular. En el cas del genoll aquesta inestabilitat pot comportar problemes per mantenir l’equilibri i la necessitat de caminar amb ajuda de suports com bastons, crosses…

L’inici d’aquesta patologia pot ser insidiós, amb episodis que augmenten amb freqüència i durada, fins que el dolor pot ser pràcticament continu.

A més, el dolor de l’articulació, del genoll en aquest cas, tant pot aparèixer en repòs com també a la nit.

Tal com hem explicat, l’artrosi és un dolor articular, i el de genoll és dels més freqüents, ja que el genoll és la major articulació que limita i suporta el pes del cos. El dolor articular en aquesta zona de l’esquelet humà s’anomena gonàlgia i es dóna en adults majors de 45 anys.

Tractament d’artrosi a Tarragona

Un cop hem conegut què és l’artrosi, el que provoca i comporta, així com els seus símptomes, és important conèixer què podem fer per alleugerar-ho, quins tractaments oferim a Clínica del Dolor de Tarragona.

Per tractar l’artrosi, concretament associada al dolor de genoll, tenim a disposició tractaments que van des de la fisioteràpia fins a l’intervencionisme amb infiltracions de fàrmacs o factors de creixement (cèl·lules mare), medicina regenerativa, radiofreqüència, bloqueig de nervis geniculats…

El més important és que et posis en mans professionals com les de Clínica del Dolor de Tarragona per conèixer i diagnosticar el teu cas i estudiar quines són les opcions per tal que junts treballem per millorar la teva qualitat de vida i eliminar o reduir el dolor.