Científics de l’Institut Tecnològic de Massachusetts ideen una fórmula de regeneració contra el artrosis

Investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), a Cambridge (els Estats Units), han desenvolupat un fàrmac contra la artrosis que permet accedir a l’interior del cartílag de les articulacions i regenerar-lo. La fórmula s’ha testat en rates i suposaria un avanç per a aconseguir el tractament contra la progressió d’aquesta malaltia ara per ara incurable.

La artrosis és una patologia que afecta a 300 milions de persones a tot el món i consisteix en una degeneració progressiva del cartílag de les articulacions ja sigui per envelliment o a causa de lesions i sense marxa enrere ja que no pot regenerar-se.

De moment, quan els fàrmacs no són efectius ni suficients per la dificultat d’accedir al cartílag, existeix com una altra opció passar per la cirurgia per a introduir una pròtesi en l’articulació afectada.

Arribar fins al cartílag

Per això els investigadors liderats des del MIT han buscat una estratègia per a eludir aquest problema, dissenyant un nanotransportador. Es tracta d’una molècula que actua com un vehicle capaç d’introduir-se dins del cartílag i fer penetrar l’un fàrmac. La molècula consta d’una part esfèrica a la qual s’uneixen el fàrmac, estructures en forma de branca amb càrrega elèctrica positiva i un compost anomenat PEG.

Les càrregues positives del nanotransportador fan que s’adhereixi al teixit actuant contra la càrrega negativa del cartílag. Per la seva part el PEG li permet obrir-se pas a través del cartílag i arribar fins als condròcits, les cèl·lules.

Testat en rates i vaques

Segons la revista Science Translational Medicine, els científics van afegir al nanotransportador un fàrmac anomenat IGF-1, que estimula la producció de cartílag i la supervivència i creixement dels condròcits. Injectant la fórmula en les articulacions dels genolls de rates amb artrosis per lesió va poder comprovar-se una reducció en la degeneració del cartílag, la inflamació i l’aparició d’alteracions de l’os relacionades amb l’artrosis. D’altra banda, injectant solament IGF-1, la combinació amb el nanotransportador va multiplicar per deu la mitjana de vida del fàrmac en les articulacions. A més, aquest es va mantenir en concentracions efectives en el cartílag durant trenta dies, per la qual cosa, potencialment, una injecció bisetmanal o mensual seria suficient.

Ha d’assenyalar-se que seria efectiu en articulacions humanes ja que també es va testar en cartílag de vaca i per tant el fàrmac pot travessar gruixos de teixit de fins a un mil·límetre. No obstant això, abans volen seguir-ho provant en animals més grans amb articulacions més similars a les humanes.

Des de Clínica del Dolor de Tarragona, on ara com ara oferim com a tractaments la radiofreqüència, infiltracions i medicina regenerativa, valorem positivament aquest estudi ja que sens dubte, aquest progrés podria millorar la qualitat de vida dels pacients amb artrosis mitjançant un parell d’injeccions mensuals.

Open

Contacta amb nosaltres

Close