Científics de l’Institut Tecnològic de Massachusetts ideen una fórmula de regeneració contra el artrosis

Investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), a Cambridge (els Estats Units), han desenvolupat un fàrmac contra la artrosis que permet accedir a l’interior del cartílag de les articulacions i regenerar-lo. La fórmula s’ha testat en rates i suposaria un avanç per a aconseguir el tractament contra la progressió d’aquesta malaltia ara per ara incurable.

La artrosis és una patologia que afecta a 300 milions de persones a tot el món i consisteix en una degeneració progressiva del cartílag de les articulacions ja sigui per envelliment o a causa de lesions i sense marxa enrere ja que no pot regenerar-se.

De moment, quan els fàrmacs no són efectius ni suficients per la dificultat d’accedir al cartílag, existeix com una altra opció passar per la cirurgia per a introduir una pròtesi en l’articulació afectada.

Arribar fins al cartílag

Per això els investigadors liderats des del MIT han buscat una estratègia per a eludir aquest problema, dissenyant un nanotransportador. Es tracta d’una molècula que actua com un vehicle capaç d’introduir-se dins del cartílag i fer penetrar l’un fàrmac. La molècula consta d’una part esfèrica a la qual s’uneixen el fàrmac, estructures en forma de branca amb càrrega elèctrica positiva i un compost anomenat PEG.

Les càrregues positives del nanotransportador fan que s’adhereixi al teixit actuant contra la càrrega negativa del cartílag. Per la seva part el PEG li permet obrir-se pas a través del cartílag i arribar fins als condròcits, les cèl·lules.

Testat en rates i vaques

Segons la revista Science Translational Medicine, els científics van afegir al nanotransportador un fàrmac anomenat IGF-1, que estimula la producció de cartílag i la supervivència i creixement dels condròcits. Injectant la fórmula en les articulacions dels genolls de rates amb artrosis per lesió va poder comprovar-se una reducció en la degeneració del cartílag, la inflamació i l’aparició d’alteracions de l’os relacionades amb l’artrosis. D’altra banda, injectant solament IGF-1, la combinació amb el nanotransportador va multiplicar per deu la mitjana de vida del fàrmac en les articulacions. A més, aquest es va mantenir en concentracions efectives en el cartílag durant trenta dies, per la qual cosa, potencialment, una injecció bisetmanal o mensual seria suficient.

Ha d’assenyalar-se que seria efectiu en articulacions humanes ja que també es va testar en cartílag de vaca i per tant el fàrmac pot travessar gruixos de teixit de fins a un mil·límetre. No obstant això, abans volen seguir-ho provant en animals més grans amb articulacions més similars a les humanes.

Des de Clínica del Dolor de Tarragona, on ara com ara oferim com a tractaments la radiofreqüència, infiltracions i medicina regenerativa, valorem positivament aquest estudi ja que sens dubte, aquest progrés podria millorar la qualitat de vida dels pacients amb artrosis mitjançant un parell d’injeccions mensuals.