El 88% dels pacients amb dolor crònic són dones

El passat divendres 14 de desembre va ser presentat al Congrès dels Diputats l’Informe ‘El dolor en la malaltia crònica des de la perspectiva dels pacients’ realitzat per la Plataforma d’Organitzacions de Pacients (POP) i la Societat Espanyola del Dolor (SED) que apunta que gairebé 9 de cada 10 pacients amb dolor crònic són dones, el que suposa el 88%.


A més, segons van assenyalar les dues entitats, és de les patologies que més casos d’inhabilitació del rendiment ocupacional en l’àmbit laboral provoquen, de manera que un 38% dels pacients es queden sense feina.

Carmen Escobar, presidenta de la Plataforma, indica que el dolor en la malaltia crònica (que dura més de tres mesos) està infravalorat. En aquest sentit, Pilar Aparicio, directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat manifesta que “encara hi ha un ampli marge de millora”, sobretot en l’àmbit assistencial i en la formació dels professionals sanitaris.

Així mateix, Juan Antonio Micó, president de la Societat Espanyola del Dolor, critica que a Espanya només hi ha 183 unitats del dolor en els gairebé 800 hospitals públics, i, de fet, algunes províncies no tenen cap unitat especialitzada. “Uns 10-12 milions de persones pateixen dolor crònic a Espanya, i molts han d’esperar fins a un any per ser atesos per un especialista, amb el consegüent deteriorament de la seva salut física i mental, tant d’ell mateix com dels seus familiars i entorn.

Problemes de desigualtat

D’altra banda, sobre el predomini de dolor en pacients dones respecte homes, genera problemes de desigualtat.La presidenta de la Societat Espanyola de Migranya i Cefalea, Isabel Colomina, va ressaltar que el 82% dels que pateixen migranyes són dones i que existeix un autèntic “desconeixement” a la societat sobre la prevalença de moltes malalties entre les dones pel seu “component hormonal”.

La vicepresidenta de la Comissió d’Igualtat, Ángela Rodríguez, va reclamar més “perspectiva de gènere, també en salut”, perquè, al seu judici, la sanitat està dissenyada per a “homes blancs de mitjana edat que no tenen, pel general, cap tipus de problemes “, i va recordar l’aproximació a vegades errònia que es fa quan una dona pateix dolor, atribuint-la a l’estrès o l’angoixa.

Per la seva part, la treballadora social de Conartritis, Lidia Monzón, va aprofundir en aquesta mateixa idea i va criticar que les dones “se’ls receta abans ansiolítics que proves” per descobrir la seva patologia. De fet, l’informe presentat reflecteix que el 70% dels que tenen un dolor crònic tenen ansietat o depressió. “Tenim que començar a empoderar molt als pacients”, va afirmar Monzón.