Els doctors Boada i Recasens confirmen una 3a edició del Curs de Punció Ecoguiada

Clínica del Dolor de Tarragona ha celebrat recentment, i amb èxit de participació i organització, el 2n Curs sobre Punció Ecoguiada en Cadàver a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona a Reus. En parlem amb els seus impulsors, els doctors Sergi Boada i Jordi Recasens, especialistes en dolor crònic qui en fer un balanç positiu confirmen una 3a edició.

Què hem d’entendre per punció ecoguiada en cadàver?

Dr.Boada: Es tracta d’una tècnica molt poc invasiva on la punció, la infiltració, es realitza de forma guiada mitjançant l’ecografia. En aquest curs els assistents han tingut l’oportunitat de practicar de forma intensiva exploracions sono anatòmiques i diagnòstiques en models vius però també puncions guiades per ecografia en cadàvers.

I què permet aquesta técnica i per a què s’utilitza?

Dr.Recasens: La punció ecoguiada, es a dir la punció guiada per ecografia, és cada cop més freqüent per millorar la precisió i eficàcia de les infiltracions en tractaments del dolor crònic, de forma menys agressiva i que permet reduir les llistes d’espera. A la vegada es tracta d’una tècnica de perfeccionament en el tractament del dolor crònic.

El perfeccionament i els avenços sempre són importants…

Dr.Boada: Cada dia és un aprenentatge constant. En la medicina és molt important la formació, l’ensenyament i l’aprenentatge, així com qualsevol avenç que suposi una millora en els tractaments i els resultats dels pacients, i també per a la Clínica del Dolor de Tarragona. Per aquest motiu apostem per cursos com aquest que, com deia el Dr.Recasens, ha servit als assistents per perfeccionar en aquesta tècnica i la seva eficàcia.

I quants assistents hi han format part?

Dr.Recasens: Enguany el curs ha adquirit caràcter i rellevància estatal, comptant amb gairebé una quarantena de metges de tota Espanya,  especialitzats en clínica del dolor, rehabilitació, traumatologia i reumatologia, entre altres, cobrint totes les places disponibles.

Per tant satisfacció…?

Dr.Boada: Molta satisfacció tant per part nostra com per la Dra.Montserrat Jové, al capdavant del Departament d’Anatomia de la Facultat de Medicina de la URV que ha donat suport logístic facilitant una sala per a la dissecció de cadàvers, però també per part dels assistents que ens han transmès les ganes de repetir el proper any.

Què destacarieu de la present edició?

Dr.Recasens: A més de l’èxit de participació i organització, i la satisfacció general de tots plegats, enguany la clausura va comptar amb un workshop de medicina regenerativa per practicar tècniques d’extracció del moll de l’os amb que obtenir cèl·lules mare, utilitzades en tractaments de diferents processos degeneratius.

Dr.Boada: I també cal destacar entre els ponents, la qualitat de les intervencions d’experts com el Dr.Catalán, de Mallorca, i el Dr.Dzihan Abasovic, de Belgrad, entre altres.

I es confirma una tercera edició…

Dr.Recasens: Tenint en compte que Clínica del Dolor Tarragona ha liderat l’organització de dues edicions amb balanç més que positiu i davant la satisfacció dels assistents i ganes de repetir, no podem negar-nos i ens encoratgem amb il·lusió a programar una nova edició per l’any vinent, esperant mantenir els resultats i fins i tot superar-los.

Dr.Boada: Volem afegir que les jornades també van tenir prou ressò a xarxes socials com twitter on els assistents i participants vam poder compartir els continguts i l’experiència amb vídeos, fotos, opinions i comentaris sobre les conferències i les pràctiques realitzades.