Què és la neuràlgia i quin dolor provoca?

Si pateixes neuràlgia ja deus saber de què es tracta. Consisteix en un dolor agut força insuportable que segueix la ruta d’un nervi i que es deu precisament a la irritació, compressió o dany d’aquest nervi, i es pateix a la cara, crani o el coll.

És entre les neuropaties, la més freqüent d’entre les malalties del sistema nerviós perifèric i central i sovint es percep com un dolor “elèctric” o amb sensació de punxades, “d’agulles clavades”.

Cal tenir en compte que els nervis perifèrics porten informació des de i fins al cervell i senyals des de i fins a la medul·la espinal a la resta del cos, i per tant el problema recau en què aquests nervis no funcionen correctament ja sigui pel dany a un o diversos nervis implicats.

Tipus de neuràlgies

Les més comunes són la neuràlgia del trigemin o tic dolorós.

L’afectació es provoca al rostre amb un dolor similar a una descàrrega elèctrica, un rampell, punxades agudes.

A més el dolor va i ve de forma inesperada durant alguns minuts, tot i que pot repetir-se durant dies i setmanes, ja sigui sense motiu, a causa d’un trastorn prèviament diagnosticat o en el moment d’estímuls de la zona com mastegar, rentar-se la cara, sonar-se el nas, etc.

En aquest cas es deu a l’afectació del nervi trigemin, un nervi cranial relacionat amb la cara i que dóna lloc a una mena de tic nerviós a la vegada que dolorós.

Altres tipus poden ser la neuràlgia glossofaríngia, que pot donar-se a l’oïda o la base de la llengua, la zona de les amígdales o sota la mandíbula i es percep en tragar, esternudar, badallar o tossir; la neuràlgia del nervi intermediari o de Hunt afectant el conducte auditiu i que es pot expandir a la zona posterior del cap; o la neuràlgia occipital, localitzada als costats del cuir cabellut on fins i tot es pot perdre sensibilitat.

Tractament de la neuràlgia

Clínica del Dolor Tarragona és especialista del dolor i el dolor crònic donant solució a les patologies i casos concrets després de les visites i diagnosi previ.

Quan el tractament mèdic per pal·liar el dolor no és efectiu i el dolor és persistent i continuat, és necessari un tractament quirúrgic. L’objectiu de l’intervencionisme és interrompre els impulsos nerviosos que es produeixen al recorregut neuronal i que provoquen el dolor.