El dolor d’esquena crònic incrementa entre els adolescents

calor dolor muscular

Des de Clínica del Dolor de Tarragona ens volem fer ressò en aquest article sobre els resultats d’un estudi recent de la URV que evidència l’increment del dolor d’esquena crònic entre els adolescents.

A partir de quatre onades d’enquestes a joves europeus, un equip investigador del grup de recerca ALGOS i de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV-Fundación Grünenthal ha analitzat les dades on queda demostrat que el dolor d’esquena crònic entre els i les joves va en augment i afecta principalment les noies.

Com hem expressat des de Clínica del Dolor de Tarragona en d’altres articles, el dolor crònic de qualsevol tipus és un problema que afecta negativament en el benestar i la qualitat de vida de la persona que el pateix. I també és el cas del dolor d’esquena crònic que efectivament cada cop afecta un major nombre de joves i adolescents, com notem a les nostres consultes.

Aquest equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) ha analitzat les tendències de la prevalença del mal d’esquena crònic utilitzant dades de l’enquesta Health Behavior in School-aged Children (HBSC) promoguda per l’OMS.

En total han estat enquestats 650.851 adolescents de 33 països europeus, a partir d’enquestes realitzades en quatre onades en diferents moments al llarg dels anys 2001 i 2014. En els darrers anys s’han estudiat aquests resultats i ara els investigadors assenyalen aquest augment de casos d’adolescents afectats per dolor d’esquena crònic (un 18,3% al 2001/02, 19,3% el 2005/06, 20,4% el 2009/10 i 21,6% el 2013/14), i que les noies predominen en un 21’9% respecte el 17’8€ de casos en nois.

Un de cada quatre adolescents de 15 anys pateix dolor d’esquena crònic

Per altra banda, els resultats també ens permeten conèixer el cas concret per edats, on els més grans tenen una prevalença del dolor d’esquena major (14,5% en nenes i nens d’11 anys, 19,6% en els de 13 anys i 25,5% en joves de 15 anys). És a dir un de cada quatre adolescents de quinze anys té mal d’esquena crònic, una dada que resulta ”preocupant’.

Ara els investigadors segueixen treballant per saber si les tendències són iguals en tots els països i per esbrinar els factors que les determinen i quins són els motius d’aquest increment.

Igualment, davant les dades actuals, el catedràtic Jordi Miró, director de la Càtedra de Dolor Infantil i investigador principal del grup ALGOS de la URV assegura que, amb els resultats a la mà, “evidencia que s’han de destinar més recursos a la prevenció i tractament del mal d’esquena crònic en adolescents, especialment per a les noies grans”, amb què estem d’acord des de Clínica del Dolor de Tarragona.

Davant aquesta patologia, des de Clínica del Dolor de Tarragona oferim el tractament més adequat segons el cas i el diagnòstic del nostre equip professional, per tal de millorar la percepció del dolor, reduir-lo i millorar així la qualitat de vida.

L’estudi Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) o Estudi sobre les conductes saludables dels joves escolaritzats, és un projecte impulsat sota l’auspici de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Els resultats d’aquest treball s’han publicat a la revista científica The Journal of Pain.

En trobareu més detalls en (aquesta publicació original de la URV)