No hi ha cap estudi que afirmi clarament que els pacients que tenen algun dolor crònic també tinguin uns nivells baixos de Vitamina D, però sí hi ha diverses proves a diferents parts del món que evidencien que pacients amb baixos nivells d’aquesta hormona pateixen lumbàlgies, osteoporosis o osteoartrosis i que els que tenen nivells alts requereixen de menys fàrmacs per pal·liar el dolor i que per tant el seu consum pot ser beneficiós i preventiu.
Generalment les modes dels desnatats, evitar els greixos i l’exposició solar podrien ser causants de la baixada de Vitamina D entre la població, així com també els trastorns del somni, segons indiquen diverses investigacions. En aquest sentit, un article publicat al ‘Journal of Endocrinology’ indica que la suplementació de vitamina D amb bons hàbits de somni poden ajudar a controlar malalties relacionades amb el dolor com l’artritis, el dolor crònic d’esquena i els dolors menstruals.
La seva rellevància bé donada per ser una hormona relacionada estretament amb el colesterol que regula els nivells del fòsfor i la calç a la sang, a més de contribuir en la formació i la mineralització de l’os. És important en la contracció dels músculs, i incideix en les articulacions.
Vitamina D com antienvelliment per l’organisme
El seu benefici no significa que s’hagi de fer un consum clar de la Vitamina D per pal·liar els dolors crònics, ni que s’hagin de prendre suplements per ajudar als malalts, però és evident que pot ajudar positivament en la salut de totes aquelles persones que tenen aquests dolors crònics i que pot contribuir en la seva prevenció. A més, la Vitamina D té efectes antienvelliment, un fet positiu no només a nivell estètic, sinó que també per a l’organisme, perquè tarda més a fer-se vell.
La Vitamina D, a més d’obtenir-se amb la llum solar a través de la pell, es troba en aliments com el peix blau, el suc de taronja, els ous, alguns cereals i la llet que també aporta calci, necessari per als ossos.