El Dolor Pèlvic es produeix principalment a la part baixa de l’abdomen i pot ser constant o intermitent. D’altra banda, el dolor pot ser intens i punxant en un lloc específic, o bé una molèstia més lleu en una àrea àmplia de la pelvis. Si pel contrari el dolor és fort i persistent, pot interferir amb les activitats quotidianes.
Aquests dolors de la regió urogenital i rectal solen agreujar-se amb les relacions sexuals o a l’hora de defecar, i en el cas de les dones també durant la menstruació i l’embaràs.
Entre els dolors de la zona pèlvica s’hi troben de diversos tipus, entre els relacionats amb la pròstata, vulvar o vaginal, el còccix, l’anal, etc. motiu pel qual moltes vegades els pacients, per vergonya o per altres raons, no demanen ajuda mèdica, cosa primordial per tractar-ho.
Diversos tipus de dolor pèlvic
Un dels dolors pèlvics és el dolor rectal, que en un 25% dels casos s’associa amb el mal de pròstata, el dolor a la vagina o el dolor al còccix. S’han de descartar les malalties digestives com la malaltia inflamatòria crònica, la fissura anal, les hemorroides, l’anomenada patologia de la medul·la lumbosacra com schwannoma de la cua de cavall, el cordoma o l’hèrnia discal. La diagnosi del pacient es fa mitjançant els símptomes que aquest presenta. Pel que fa als tractaments, poden ser diversos i anar des de la fisioteràpia muscular, els medicaments, el tractament quirúrgic o l’intervencionisme.
La proctàlgia fugaç, és un dolor anal causat per un espasme dels músculs elevadors de l’anus, tractable mitjançant fisioteràpia i medicaments. En els casos refractaris, l’intervencionisme amb bloquejos o radiofreqüència del sistema nerviós simpàtic pèlvic pot alleugerar molt aquest dolor.
La vulvodínia és un malestar vulvar crònic que crea la sensació urent, punxades o dolor. No es coneixen gaire les patologies, però el pateixen el 15% de les dones, afectant la seva qualitat de vida i a les seves relacions de parella. Una de les causes de la vulvodínia pot ser la neuràlgia del nervi pudend per lesió o atrapament. Aquesta afectació es pot tractar amb fisioteràpia, medicaments neuromoduladors i amb infiltracions i radiofreqüència del nervi pudend augmentant la qualitat de vida de les dones que la pateixen.
Finalment la coccigodínia és un dolor al còccix que s’accentua quan la persona s’asseu en superfícies dures. Les dones tenen més tendència a patir-lo, segurament, per la disposició anatòmica de la pelvis, i després de les gestacions amb parts instrumentats; però també és freqüent després de traumatismes (“caigudes de cul”) i en persones d’edat avançada. Si no es tracta a temps i es cronifica, el dolor es pot fer persistent i constant sense estar relacionat amb la posició asseguda. El seu tractament es fa a través de la fisioteràpia, medicacions i sobretot amb infiltracions i radiofreqüència.