T’has de fer una infiltració a Clínica Dolor Tarragona?

Clínica del Dolor TarragonaTens Dolor crònic de lumbars, cervicals o ciàtica i per això has arribat a la Clínica de Dolor Tarragona. T’hi ha derivat algun metge o potser has demanat consulta directament.

Durant la visita, els doctors especialistes en tractament del dolor  t’hauran fet preguntes, una exploració física, hauran revisat la medicació que prens i les proves que portes com la ressonància magnètica, ecografies i analítiques.

Després d’explicar-te l’origen del teu dolor  els metges et recomanen fer-te una infiltració per poder tractar-lo. Segur que t’han donat molta informació, juntament amb documents d’autorització i consentiments informats, però quan has arribat a casa potser no tens clar en que consisteix una infiltració, i et preguntes: “Farà mal?”, “Em recuperaré ràpid?”, “Podré fer vida normal?”, “Hauré de demanar la baixa?” i el més important…”Em traurà el dolor?

A més quan ho comentes a coneguts o familiars segur que et diuen que es molt dolorós i que no val la pena. Es inútil que estiguis nerviós  o que et passis la nit abans de la infiltració sense dormir, ja veuràs com no val la pena patir!! Potser si llegeixes aquesta informació estaràs més tranquil:

Per què m’han de fer una infiltració?

Bé, en primer lloc si els metges especialistes en dolor  t’han recomanant fer-te una infiltració es perquè el dolor que tens es refractari o no respon als tractaments que has fet fins ara, com la rehabilitació o els medicaments. És important no endarrerir molt la infiltració  ja que el dolor crònic, per fenòmens que passen al nostre sistema nerviós, té tendència a amplificar-se i a fer-se cada vegada més rebel si no es realitza un bon tractament. La infiltració consisteix bàsicament en depositar mitjançant una agulla,  una medicació efectiva en el lloc exacte on es genera el teu dolor.

Em traurà el dolor?

En la majoria dels casos, la infiltració alleugera el dolor en més de la meitat del que sents per què el dolor no et limiti fer les teves activitats diàries. No esperis una “desaparició” del dolor, sovint això requereix una mica més de temps i tractaments addicionals de recuperació i fisioteràpia, que també et recomanaran a la clínica. En pocs casos la infiltració no és efectiva, no pateixis! en pocs dies hauràs de tornar a la consulta per l’avaluació de l’efecte de la infiltració. Si la primera no ha donat resultat es probable que tinguis que fer-te una segona o tercera.

Per què m’han demanat una analítica?

Abans de realitzar algunes infiltracions es important comprovar que la teva sang coagula bé, ja que en el cas de que es produeixi un petit hematoma durant la punció amb l’agulla aquest no doni lloc a una compressió d’alguna estructura important com una arrel nerviosa o la medul·la espinal. En el cas de que l’analítica no surti bé, no es podria fer la infiltració de moment i es necessitaria fer un estudi de la teva sang per un hematòleg. Per el mateix motiu si prens Sintrom® o un altre anticoagulant s’haurà de deixar e prendre durant uns dies i potser substituir-lo per heparina.

Per què es fa la infiltració a quiròfan?

La infiltració s’ha de fer en un mitjà segur i estèril. Per això s’ha de realitzar al quiròfan. Però no t’has d’espantar per la paraula quiròfan, no et faran cap “operació quirúrgica”.

Al quiròfan es disposa d’aparells d’imatge com la ecografia o els raigs X que es fan servir perquè les infiltracions es facin de manera mes eficaç, segura i amb el màxim confort. També el quiròfan és el lloc adequat per poder-te fer una sedació. Només entrar al quiròfan et posaran una via endovenosa per la qual t’administraran un sedant, per que estiguis tranquil i confortable. Potser dormiràs una estona mentre el metge et fa la infiltració.

El més probable es que l’agulla de la via endovenosa es l’única que sentirà.  Recorda que per que et puguin sedar has d’estar en dejú un mínim de 4 hores però t’has de prendre igualment la teva medicació habitual.

Que passa després de la infiltració? Em farà mal?

La majoria de les infiltracions son ambulatòries i per tant aniràs cap a casa poca estona després de realitzar-la. Tot i que abans de sortir del quiròfan et trauran la sedació, i estaràs una estona a la reanimació fins que et despertis, potser que et notis una mica marejat/da com si t’haguessis pres dos copes de vi. Per això és important que hagis vingut acompanyat i que no condueixis per a tornar a casa.

Durant les primeres 24-48 hores és normal que et faci una mica de mal el lloc de la infiltració i es per això que et recomanem que no facis esforços que impliquin la zona on hem infiltrat i no aixequis pesos. Molt probablement al dia següent podràs fer una vida normal i anar a treballar si no estàs de baixa. I en pocs dies iniciar exercici físic suau i sense impactes.

RECORDA SI T’HAS DE FER UNA INFILTRACIO A LA CLINICA DE DOLOR:

  • HAS D’ESTAR EN DEJÚ DE 4 HORES PER PODER-TE SEDAR
  • HAS DE PRENDRE LA MEDICACIO HABITUAL
  • HAURAS DE FER-TE UNA ANALITICA
  • HAURAS DE VENIR ACOMPANYAT/DA

EN AQUEST VIDEO PODRÀS VEURE COM SERÀ LA TEVA EXPERIÈNCIA FINS QUE ENTRIS A QUIRÒFAN: https://www.youtube.com/watch?v=9N0jPUogWHc&t=36s&spfreload=5