Procediments de tractament de dolor en els discs intervertebrals

Procediments de tractament del dolor en els discos intervertebrals

Entre cada vèrtebra de la columna vertebral estan els discos intervertebrals. Els discos permeten el moviment normal de la columna vertebral i l’alineació. Els discos intervertebrals lumbars són fonts comprovades de mal d’esquena crònic sense hèrnia discal al 26-39% dels pacients.

Què causa el mal d'esquena discogènic?

El mal d’esquena associat amb un disc pot ser greu. El dolor discogènic és causat bàsicament per un augment dels receptors del dolor en l’anell fibrós  (capa externa del disc) dels discos intervertebrals quan pateixen una degeneració.

Quines condicions es tracten amb injeccions de disc?

Les injeccions de disc es realitzen per tractar el dolor lumbar crònic discogènic originat per malaltia degenerativa del disc, i també per tractar les lumbociatàlgies originades per protrusions discals voluminoses, i hèrnies discals que comprimeixen arrels nervioses.

Prèviament a les injeccions terapèutiques es poden realitzar injeccions diagnostiques de discs intervertebrals per evidenciar el disc com a font generadora de dolor, aquest procediment es diu Discografia Diagnostica.

Les injeccions terapèutiques del disc poden ser vàries. A la Clínica de Dolor Tarragona realitzem la Radiofreqüència polsada intradiscal, la Injecció d’Ozó mèdic intradiscal, la Injecció d’etanol gelificat intradiscal i les infiltracions regeneratives del disc amb factors de creixement.

Què és i com es realitza la Discografia Diagnostica?

El discograma o discografia és un procediment dissenyat amb finalitat de diagnòstic, on el metge pot reproduir el dolor en un malalt despert per provar o refutar què és el disc el generador del dolor lumbar. La prova permet al metge veure la morfologia del disc mitjançant la injecció d’un colorant al nucli del disc. El colorant barrejat amb un antibiòtic serà injectat perquè el metge vegi si hi ha esquinçaments a la paret del disc. Si la paret està intacta, el colorant no es filtrarà en els teixits circumdants. Durant el procés d’injecció, el metge li farà preguntes sobre la incomoditat i el dolor.

Si el discograma mostra que només són dolorosos els discos danyats, llavors el procediment ha estat positiu en la demostració de dolor relacionat amb el disc, com amb la malaltia degenerativa del disc. Si cap disc és dolorós, llavors el dolor lumbar és probablement provinent d’alguna altra font. Un disc amb un discograma normal pot causar molèsties lleus quan s’aplica pressió, però no serà el generador del dolor lumbar.