Cefalees
Les cefalees són dolors craniofacials que engloben una sèrie de trastorns dolorosos crònics que es generen en diferents estructures de la cara i el crani, sobretot estructures nervioses i vasculars que discorren en les foses i fissures cranials. Hi ha moltes causes de cefalea i la majoria són lleus i es poden tractar fàcilment amb medicacions, canvis com l’estil de vida o l’alimentació i el descans.
Migranya: La migranya comuna es caracteritza per dolors de cap forts i molt intensos, d’entre 4 hores i 3 dies, que inclouen almenys una de les següents característiques:
-Dolor o pressió a només un costat del cap perceptible en forma de batec o pulsació
-Nàusees, vòmits i molèstia causada pel moviment, la llum (fotofòbia) i/o el so (sonofòbia).
-Si a més provoca distorsió de la vista i mareig, o altres símptomes neurològics, es tracta de migranya clàssica o amb aura. En cas de patir-la freqüentment (15 dies durant 3 mesos) estem davant d’una migranya crònica.
Les migranyes en un 70% dels casos tenen factors genètics. Però també influeixen altres factors com els ambientals (canvis en la pressió atmosfèrica, fort soroll…), hormonals (per exemple la menstruació) i causes provinents d’estils de vida (estrès, trastorns del son, alcohol, tabac, alguns aliments, etc.)
La Cefalea tensional: És la cefalea més comuna i es relaciona amb l’estrès, deshidratació, falta de son i la mala alimentació. Es dolor es descriu com una sensació de tensió o compressió a la zona frontal o lateral del cap
La cefalea tipus Clúster: És un dolor intens al voltant de l’ull més freqüent en els homes. Els canvis de temps, les olor fortes i l’estrès poden desencadenar-la.
Altres Cefalees primàries: Neuràlgies Facials atípiques, neuràlgies occipitals, Neuràlgies del trigemin.
Les cefalees secundàries poden aparèixer com a conseqüència de traumatismes cranials, infeccions dels sinus o periodontals i al·lèrgies. També poden ser efecte secundari de certes medicacions i en el cas de les dones els canvis hormonals la poden desencadenar.
Una de les cefalees secundàries que més es tracten a les clíniques del dolor són les d’origen cervical, o cefalees cervicogèniques que es produeixen per degeneració de les articulacions entre les primeres vèrtebres cervicals. Es desencadenen per moviments de flexo-extensió i rotacions del coll i a vegades s’acompanyen de sensació de vertigen.
El tractament de les cefalees depèn del tipus i la causa subjacent. Identificar per poder evitar els factors desencadenants és sempre la primera tasca a realitzar pel metge. A partir d’aquí les opcions de tractament inclouen:
– Les Injeccions de Botox: El metge pot injectar la toxina botulínica (tipus A) al front, la mandíbula i la regió occipital per evitar mals de cap. Aquesta substància paralitza el múscul i bloqueja l’alliberament d’acetilcolina de les cèl·lules nervioses. Un informe recent va trobar que la injecció de Botox pericranial era un tractament segur i eficaç per reduir els símptomes de la migranya, aconseguint reduir el 50% del número de crisis i el 50% de la intensitat del dolor.
-El bloqueig del nervi occipital (TOA): Aquest procediment es realitza per a la neuràlgia occipital i mals de cap que afecten la part posterior i superior del cap. El metge insereix una agulla molt petita mitjançant l’ecografia a través de la pell de la zona de la nuca o del coll per injectar un anestèsic, i, de vegades corticoesteroides. En un estudi clínic recent, la majoria dels participants amb migranya crònica va informar 50% o més de reducció de la intensitat del mal de cap, dolor, i la freqüència de diversos mesos després de la ONB.
-La denervació per radiofreqüència: Aquest procediment implica, la inserció de petites agulles en les petites articulacions facetaries de la columna cervical. El metge utilitza la guia de raigs x o imatges ecogràfiques per assegurar la correcta col·locació de l’agulla, i l’energia de radiofreqüència s’introdueix a través de les agulles sobre els nervis. Aquesta calor destrueix una part de l’arrel nerviosa per impedir que transmetin dolor. En un estudi clínic dels pacients amb cefalea d’origen cervical, aquest tractament va tenir una taxa d’èxit del 75% al cap de 12 mesos de seguiment.
-Medicaments: Per controlar els episodis de dolor agut, el metge pot prescriure medicaments com els triptans, els derivats de l’ergotamina i fàrmacs que contenen cafeïna. Per als pacients amb mal de cap persistent o recurrent s’utilitzen fàrmacs de forma continuada i preventiva com els antidepressius tricíclics.