Des de la Clínica del Dolor de Tarragona tractem i acostumem a referir-nos als nostres articles al dolor crònic. En aquesta ocasió centrarem el focus en la dada que indica que el 94% d’espanyols ha patit dolor ocasional.
Es tracta del resultat, publicat el passat mes de març, de l’Estudi sobre el dolor ocasional a Espanya ‘, realitzat per Kantar i que ha tingut com a objectiu analitzar la prevalença i l’actitud social davant el dolor ocasional, entenent que aquest, a diferència del crònic i persistent, es presenta ràpidament i amb una durada determinada en el temps, que en general sol ser de màxim 3 mesos.
Aquest estudi indica que un 94% d’espanyols han patit aquest tipus de dolor ocasional en els últims 6 mesos.
Entre els dolors més forts que s’han detectat hi ha el de mal de cap en un 67% dels casos i el d’esquena en un 62%, com els més freqüents entre homes i dones en l’últim mig any.
Al seu torn, poden relacionar-se aquests dolors més habituals amb la realitat de moment, provocada per la pandèmia i un canvi d’hàbits com el teletreball, menys vida social, limitacions de mobilitat, a més d’aspectes i sentiments com frustració, preocupació, baix estat d’ànim, etc.
D’altra banda, aquest estudi ens mostra diferències en la tipologia de dolors més habituals entre homes i dones. En aquest sentit, en el cas dels homes, els dolors més freqüents han estat el mal de cap (61%) i el d’esquena (60%) mentre que en les dones el mal de cap representa un percentatge major (73%) seguit de dolors menstruals (49%), dels quals també deriva, o pot derivar, aquest mal de cap.
Què fem davant el dolor?
Quan sentim o patim un tipus de dolor com els indicats, un 60% d’espanyols opta per recórrer a un tractament farmacològic habitual, és a dir medicaments. I en aquest cas un 51% ho fa amb ibuprofè, i un 45% amb paracetamol. Només un 3% prefereix evitar-los.
A més, s’interessen per conèixer i obtenir més informació sobre el seu dolor un 49% mitjançant la seva farmàcia, un 46% mitjançant el seu metge de capçalera i un 23% mitjançant fonts d’Internet. Aquesta última, és una opció que desaconsellem des de la Clínica del Dolor de Tarragona, ja que no vol dir que obtinguem la informació adequada i això pot donar-nos resultats poc certers i/o preocupar-nos innecessàriament. Sempre és important consultar amb professionals mèdics com el nostre equip.
Finalment, en els últims 6 mesos els enquestats haurien acudit en major freqüència a la farmàcia, amb un 53% dels joves enfront d’un 37% que també afirma major dificultat per accedir al seu metge per a aquest tipus de consultes.
A Clínica del Dolor de Tarragona som especialistes en dolor i el nostre equip està a la teva disposició. Contacta!